Je bent leerkracht en overweegt met je klas een bezoek aan de tentoonstelling te brengen? Dit kan op elk van de 8 locaties.

Voor klas- of groepsbezoeken staan we graag in voor begeleiding. Zo’n bezoek kan volledig onvoorbereid plaatsvinden. Wil je het echter ook inhoudelijk nuttiger maken, dan reiken we je daarvoor alvast enkele ideeën aan.

Op deze pagina stellen we een aantal thematische info- en werkblaadjes voor. Het materiaal hiervoor werd klaargemaakt in samenwerking met medewerkers en studenten in de lerarenopleidingen wiskunde van de Universiteit Gent en van de KU Leuven.

We danken hiervoor:

  • aan UGent: Gommaar Maes, Tania Vandamme en Toon Baeyens
  • aan KU Leuven: Johan Deprez en de studenten Fien Aelter, Anneleen Avau, Nele Cosemans, Greet Dockx, Ellen Hendrickx, Liesje Knaepen, Kristien Vanhuyse, Brecht Verstappen

Voor leerlingen

Thema Download
Singulariteiten* klik hier
Van bol naar kubus* klik hier
De Wonderlijke Zonnebloem* klik hier
Chaos klik hier
IOrnament - ornamenten met symmetrie* klik hier
*Voor deze werkblaadjes is er ook een leerkrachtversie. Deze kan je aanvragen, met opgave van de naam van de school, per mail via bureau[at]platformwiskunde.nl.



Toelichting bij het SURFER programma

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is het programma SURFER. Het presenteert visualisaties en hun theoretische achtergrond uit de algebraische meetkunde, singulariteitentheorie en differentiaalmeetkunde op een attractieve en begrijpelijke wijze. SURFER doet dit alles realtime, zodat bezoekers worden aangetrokken door de mogelijkheid om zelf bij te dragen aan de tentoonstelling. Het programma laat zien hoezeer wiskunde en kunst verweven kunnen zijn. Het stelt gebruikers in staat om begrip op te bouwen, en te experimenteren met de relatie tussen formule en vorm.

Het gebruikersinterface van SURFER is simpel. Achter het programma gaat geen didactische theorie of kunstzinnige aanpak schuil, de intentie is om bezoekers te laten delen in de vreugde van creaties binnen de wiskunde en om het vak te bevrijden van zijn vaak droge en moeilijke imago.

Op de surfer interface kan je zelf de formules typen. Ook bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van vooringestelde fantasievlakken en recordoppervlakken. Een aantal daarvan kan je ook op de tentoonstelling zien. Thuis kan bijvoorbeeld de catalogus van de imaginary-1 tentoonstelling bekijken. Belangrijk is ook, dat je met behulp van 4 parameters, animaties kunt uitproberen.

Wacht dus niet lang en downloadt het gratis programma van: https://imaginary.org/program/surfer

Op de tentoonstelling zie je soms afbeeldingen met meer dan twee kleuren. Dat lukt niet met het SURFER programma, maar wel met SURFER 2008. Dat draait alleen op Windows machines. Je kunt het downloaden via https://imaginary.org/program/surfer-2008. Je kunt ermee verschillende oppervlakken over elkaar tekenen, meerdere kleuren gebruiken, doorzichtigheid aanpassen en ook filmpjes maken.

Instruktie materiaal